Ga verder naar de hoofdinhoud.
Begin van de inhoud.

Van afval naar nieuwe kansen: help ons project groeien

  • Nieuws

Te veel kostbare materialen belanden op de afvalberg en worden verbrand. Met het project PERSpectief brengen we daar verandering in en geven we gebruikte sterilisatiedoeken een tweede leven.

Door in te zetten op een duurzame afvalverwerking in de zorgsector, geven we de circulaire economie in Brugge dat extra duwtje in de rug. Tegelijkertijd creëren we een warme ontmoetingsplek voor buurtbewoners.

Naast het duurzame en sociale aspect, is het project ook een grote meerwaarde voor onze deelnemers. We helpen hen op een laagdrempelige manier opnieuw aansluiting vinden op de betaalde arbeidsmarkt. Daardoor voelen ze zich nuttig en betrokken in onze samenleving.

Hoe gaan we te werk?

Oranje vzw en AZ Sint-Jan Brugge slaan al enkele jaren de handen in elkaar om gebruikte sterilisatiedoeken uit het operatiekwartier te recycleren.

Doeken die vroeger op de afvalberg zouden belanden, worden klaargemaakt door onze dagbesteding om vervolgens verwerkt te worden tot plastic korrels. Deze korrels kunnen opnieuw gebruikt worden als grondstof voor diverse producten, zoals bijvoorbeeld autodashboards of tuintafels.

Benieuwd hoe we precies te werk gaan? Bekijk de video hieronder!

Pers mee voor een duurzamer Brugge

Om nog meer impact te creëren, organiseren we samen met Koning Boudewijnstichting en Growfunding een crowdfundingsactie. En daarvoor kunnen we jouw hulp goed gebruiken!

In ruil voor toffe beloningen, kun je een bedrag doneren dat integraal naar het project gaat. Elke bijdrage wordt bovendien verdubbeld door het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer. Zo maak je met jouw gift écht een verschil.

Samen creëren we iets waardevols voor onze samenleving. Pers je mee? Klik hier om het project te steunen.

Wat doen we met jouw gift?

Elke bijdrage, groot of klein, brengt ons dichterbij een duurzaam Brugge. Met jouw donatie:

  1. Kopen we een elektrische pers: zo kunnen we nog meer doeken recycleren. Bovendien is zo’n pers makkelijk te bedienen door mensen met een ondersteuningsnood waardoor het proces toegankelijk wordt voor iedereen.
  2. Creëren we een warme ontmoetingsplek in Brugge: buurtbewoners en Brugse verenigingen kunnen vrijwillig iets betekenen voor het project. Daarnaast zetten we in op open inloopmomenten met gratis koffie & thee.
  3. Bouwen we het project verder uit: we schalen het project op en onderzoeken welke rol we nog kunnen spelen bij andere afvalstromen uit de zorgsector.
  4. Geven we extra kansen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: iedereen met een ondersteuningsnood of psychische kwetsbaarheid kan participeren. Voor sommigen kan dit de laagdrempelige voorbereiding zijn die ze nodig hebben om opnieuw te kunnen deelnemen aan de betaalde arbeidsmarkt.

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van onze volgende stappen? Volg ons op Instagram, Facebook of LinkedIn voor de laatste updates en resultaten van het project.

Man verwijdert sticker van sterilisatiedoek

Steun het project

Samen creëren we iets waardevols. Pers je mee?