6 mei 2020

Focus Brugge: een wonderlijk stukje van de Oranje-taart.

  • Nieuwsberichten
Reportage: Wat verandert het virus aan Focus Brugge?

De coronacrisis brengt voor heel wat medewerkers veranderingen. Omdat wij mooie momenten, verhalen en verbindingen tussen mensen naar buiten willen brengen, brengen de medewerkers zelf verslag uit van hoe het er nu aan toe gaat, of welke toffe activiteiten er spelen. Deze keer zetten we de dienst Focus in de kijker. Ann, medewerkster van Focus Brugge, gaf haar eigen mening over de crisis. Daarnaast ging ze op pad en verzamelde ze verhalen van andere collega’s en bewoners Bo, Matthieu en Ilse.

Het coronavirus zorgt ervoor dat ieder van ons zich moet aanpassen. Of dat nu grote of kleine aanpassingen zijn. Ook in Focus Brugge is dat niet anders. Dit is een dienst waar volwassenen met een fysieke beperking in hun eigen appartement of huis wonen en beroep doen op hulp van ADL- assistentie. ADL staat voor: Activiteiten dagelijks leven. Dit kan gaan over allerlei zaken. Van een jas aantrekken, tot toiletbezoeken begeleiden en helpen met verplaatsen naar bed. 

Ann, medewerkster van deze dienst, vertelt ons wat er allemaal veranderd is: Uiteraard is er nu meer bescherming nodig. Dit komt omdat wij in Focus de social distance regels niet altijd kunnen volgen. Als begeleider heb je heel nauw fysiek contact met de bewoners: ondersteuning bij een toiletbezoek, hulp bieden bij een verplaatsing... .” 

Over welke bescherming gaat dat dan?
Ann: “Waar we vroeger ongedwongen onze ADL-centrale binnen kwamen wandelen, moeten we nu aangepaste kledij en schorten aantrekken, handen wassen en onze temperatuur meten. Het mondmasker maakt onze nieuwe look af.”

De beschermingsmaatregelen zijn absoluut nodig om de goede gezondheid van medewerkers en bewoners te garanderen, maar Ann vertelt dat het niet evident werken is: “De crisis zorgt er voor dat ons werk zwaarder aanvoelt. Daar spelen de mondmaskers een grote rol in. Je ademhaling wordt er door belemmerd, terwijl je wel zwaar fysiek werk verricht. Op het einde van je opdracht snak je soms naar adem. Ook de handschoenen zorgen voor irritatie. Zweethanden en uitgerekte handschoenen horen erbij en maken het werk moeilijk.” 

Ann sluit af met een positieve noot: “Maar ondanks deze soms vervelende veranderingen, blijven wij ons heel hard inzetten! We staan steeds klaar met een lach en blijven positief! Dit virus zal vroeg of laat overwonnen worden!”

En ook de andere Focus Brugge-collega’s laten de moed niet zakken.
Mieke komt, ook tijdens deze Corona-periode, elke dag met plezier werken: “Omgaan met mensen, verzorgen, met tilliften werken…  De zorgvraag is dikwijls dezelfde maar toch is elke dag anders: de eigenheid van de bewoners maakt de job zo boeiend. Iedereen is anders en elke dag is heeft z’n onverwachte wendingen. Fijn dat ik bij Oranje werk!”

Wist je trouwens dat, tijdens deze periode, collega’s van andere Oranje-werkingen een handje komen helpen in Focus Brugge?
Ingrid getuigt:
Corona betekende voor mij een periode waarin ik een nieuwe Oranje-werking leerde kennen. Nu kijk ik er met ver- en bewondering naar. 
Bewondering voor de onmetelijke inzet van dit team. Medewerkers die er elke dag met goesting in vliegen. Bewondering hoe deze bewoners hun leven in eigen handen nemen en zich hoeden voor overname van hun beslissingsrecht. Bewondering voor de openheid van het team om collega’s van andere Oranje-werkingen op te leiden.
Maar ook: Verwondering voor
de eigen manier van omgaan met waarden en normen, met privacy, met afstand -nabijheid. Verwondering voor de keuzevrijheid van de bewoners, hun invulling van eigenaarschap. Verwondering omwille van de zoektocht naar het Oranje gevoel. 
Ik heb een nieuw stukje Oranje
ontdekt met een eigen doelgroep, eigen inzichten, eigen aanpak. Voor mij is Focus Brugge een wonderlijk stukje van de Oranje-taart.

Als je wilt weten wat de bewoners van de veranderingen door het virus vinden: bekijk dan de reportages van Bo, Matthieu en Ilse. Binnenkort te zien op onze facebookpagina. 

Wil jij zorgen dat Ann en haar collega’s de strijd tegen corona verder kunnen zetten? Met onze actie #heldensteunenhelden steek je ons een hart onder de riem.