Duo-legaten

Jouw erfgenamen zijn vrij van successierechten, wanneer je vzw Oranje als tweede legaat inschakelt. In het voordeel van jouw erfgenamen is dit zeker het overwegen waard!

Hoe kan je zelf duo-legaten organiseren?

Via de techniek van duo-legaten kan je vermijden dat de successierechten hoog oplopen voor je erfgenamen. Door de inschakeling van een tweede legaat aan een goed doel (bv. vzw Oranje), zijn je erfgenamen vrij van successierechten. Wanneer je kiest voor vzw Oranje, dan kan je zelf bepalen of je legaat aangewend wordt voor een specifieke dienst van Oranje. Of je kan de algemene werking van Oranje steunen. We zorgen er dan voor dat je schenking gebruikt wordt waar de nood het hoogst is.

Hoe gaat dat dan in z’n werk?

Op het deel van de erfenis, dat je nalaat aan een goed doel geldt een gunstig successietarief. In het Vlaams gewest bedraagt dit 8,8%. Dit tarief komt ook de andere erfgenamen ten goede.

We geven een voorbeeld:

 • Zonder duo-legaat
  Bart heeft geen kinderen. Bart laat 250 000 euro na aan zijn neef Thomas. Bart laat niets na aan een goed doel.
  Thomas betaalt 142 500 euro aan erfenisrechten en houdt 107 500 euro over; 
  Oranje ontvangt niets.
 • Met duo-legaat
  Bart heeft geen kinderen. Bart verdeelt 250 000 euro tussen zijn neef Thomas (150 000 euro) en vzw Oranje (100 000 euro).
  Thomas betaalt geen erfenisrechten en houdt de gekregen 150 000 euro. Dit is 42 500 euro méér.
  Oranje betaalt  alle erfenisrechten: 77 500 euro op Thomas zijn deel en 8 800 euro op Oranjes deel. 
  Oranje ontvangt 13 700 euro. 

En wat dan met het nalaten van voorwerpen, onroerende voorwerpen en verzekeringen ten voordele van vzw Oranje? Ben je overtuigd en wens je een stuk van je vermogen aan vzw Oranje na te laten? Je notaris geeft je advies en kan een notarieel testament voor je opstellen, je testament in bewaring nemen en/of laten registreren.

 • De schenking van onroerende goederen kan enkel bij notariële akte. Indien er geen vruchtgebruik is, zullen de goederen verkocht worden. De opbrengst komt dan ten goede van de diensten van Oranje.

 • Ook een levensverzekering of een groepsverzekering kan gelegateerd worden aan Oranje

 

Vragen of opmerkingen?

Telefoonnummer: 050 341 341