23 feb 2018

Nieuw * Ponsatelier

  • Nieuwsberichten
Een mooi voorbeeld van sociaal ondernemen en samenwerking

Het ponsatelier is het nieuwste aanbod van Oranje in de dagbesteding in Brugge (Bilkske 5).  Het is één van de semi-industriële ateliers die inspeelt op de individuele mogelijkheden van cliënten.

Samenwerken met partners in de buurt

Het ponsatelier is een samenwerking met Bambino in de Langestraat, Brugges stock- en servicecenter zoals ze zichzelf noemen. Geregeld doet Bambino beroep op Oranje. Rond de kerstdagen kon je er geponste decoratiesterretjes en -kerstboompjes kopen, gerecycleerd uit het kartonafval van de pralinedozen die in het semi-industrieel atelier in Sijsele gemaakt worden. Deelnemers van de dagbesteding helpen ook ter plaatse in de Bambino bij het uit- en inpakken, het controleren en tellen, het prijzen, … van nieuwe artikelen.

Het ponsatelier biedt zorg op een hoger niveau aan. Ofwel vragen de deelnemers van de dagbesteding zelf om aan het atelier te mogen deelnemen, ofwel gaat Oranje op zoek naar deelnemers die op basis van interesse en handigheid in aanmerking komen. Het werk daagt hen uit, maar moet binnen hun bereik liggen zodat ze het werk graag en goed blijven doen.

Waarom is dit een goed voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

Om te voldoen aan de 3 pijlers van sociaal ondernemerschap, moet je streven naar een meerwaarde in drie dimensies: de economische, de sociale en de milieudimensie. 

  • de deelnemers worden ingeschakeld in een economisch productieproces en bieden zo een maatschappelijke meerwaarde
  • de sociale betekenis van dit atelier ligt natuurlijk in de groeikansen die onze deelnemers krijgen. Door de diversiteit in taken, zowel binnen als buiten de muren van onze dagbesteding, worden heel wat deelnemers uitgedaagd. Hun werk in het ponsatelier is zinvol, want hun sterretjes en kerstboompjes worden verkocht in de buurtwinkel vlakbij het dagcentrum.
  • door gebruik te maken van kartonafval van de pralinedozen die in een ander atelier van Oranje gemaakt worden, worden grondstoffen hergebruikt en krijgen ze een nieuwe toewijzing. Het ponsatelier vertrekt van een ecologische kijk op de wereld en houdt rekening met toekomstige generaties.

Wil je meer weten over de dagelijkse werking het ponsatlier? Klik dan even door naar het interview met Els van Ooteghem, één van de begeleiders, die door het succes van het ponsatelier gemotiveerd blijft zoeken naar nieuwe semi-industriële activiteiten.