10 dec 2018

Inspirerende buurtverhalen vertellen

 • Nieuwsberichten
Het mag gezegd "Onbeperkt samenleven" is voor Oranje veel meer dan een baseline waar we achter staan.

We zien het aan alle initiatieven die in alle uithoeken van Oranje oppoppen. We merken dat Oranje op verschillende plaatsen ons verhaal mag vertellen.

 • Op het opvolgcongres in Brugge (29 november 2018) “Vierkant tegen eenzaamheid’ brachten Annelies Demyttenaere en Lies Deketelaere getuigenissen uit de praktijk van Oranje over acties in samenwerking met heel wat verschillende verenigingen, zorgorganisaties en ondernemers. Maar ook met ‘gewone’ buren. En dit in Brugge, Zedelgem en Sijsele.
 • Annelies participeerde op 3 oktober ook aan het innovatietraject Healthy Bruges. Het opzet was om de gezondheidszorg te helpen verbeteren en optimaliseren vanuit de beleving van de patiënt. Een initiatief van de Stad Brugge met steun van Howest, KU Leuven, VIVES, NephroFlow, Co-Foundry en hict. Het team waarin Annelies zat won zowaar de hoofdprijs met een voorstel om eenzaamheid aan te pakken. Ze ontwikkelden een contact platform om senioren bij elkaar te brengen.

We zijn er van langsom meer van overtuigd dat we elkaar en anderen kunnen inspireren door onze buurtverhalen te vertellen. Ook al is dat niet vanzelfsprekend. Want het blijft een complex verhaal van zoeken, experimenteren en leren. Onze resultaten zijn niet meteen meetbaar, maar we merken wel dat we met partners in de buurt bewegen in een middenruimte die veel kan betekenen voor mensen in buurten. Een uitnodigende ruimte om allerlei hartverwarmende initiatieven te nemen.

Enkele krachtlijnen op wijk-niveau:

 • vertrekpunt = iedereen kan en mag bijdragen.
 • samen doen, samenwerken is het belangrijkst. Hulpverleners en hulpvragers, organisaties en verenigingen, buren en vrijwilligers werken zij aan zij.
 • gedeelde plekken, ontmoeting en actie versterken het buurtweefsel. Via allerlei activiteiten ontstaat er dialoog en sfeer. Dat creëert een gevoel van verbondenheid en bevestigt het geloof dat betrokkenheid een sterk wapen is tegen armoede, eenzaamheid, uitsluiting,....
 • de gedeelde plekken (platforms) kunnen digitaal of fysiek zijn. Een facebookgroep of ander digitaal platform (bvb. hoplr), de cafetaria van een woonzorgcentrum, een lokale wijkmunt, een gedeelde frigo, samen actief voor iedereen Kerstman, de pop-up bar in Sijsele en allerhande deelinitiatieven,...

Enkele praktijkvoorbeelden:

 • onze actie ‘Iedereen kerstman’ in de Brugse buurt Annabil is van start gegaan op 7 december. Ontdek hier het ganse verhaal of lees het krantenartikel.
 • de Langste Tafel in St-Jozef werd door een gezamenlijke inbreng een succes. Enkele buurtorganisaties zetten in overleg met de buurt alleen tafels en stoelen klaar. We boden de context, het platform. De buurtbewoners gaven zelf de invulling. Ze kwamen letterlijk uit hun kot en brachten allerlei lekkers mee om te delen met elkaar. Het was best spannend afwachten of het zou lukken. We hadden ook voor eetstandjes kunnen zorgen, maar dan was het niet de ‘langste Tafel’ van de wijkbewoners geweest natuurlijk.
 • t Verborgen Hof: De voorbije zomer organiseerden wij elke woensdagnamiddag gratis activiteiten op de site Jeruzalem aan de rolweg in Brugge in ‘t Verborgen Hof.
 • Buren delen één frigo. De cofrigo staat in het portaal van de Korf zodat iedereen er altijd voedsel kan deponeren of ophalen. Samen gaan we de strijd aan tegen voedselverspilling. We kwamen ermee in de eerste aflevering van ‘Make Belgium great again’ van VTM! Ontdek hier het ganse verhaal.
 • De Zomerbar. Samen met jeugdhuis Loco baatten de cliënten en begeleiders van de dagbesteding in Sijsele in juni, juli en augustus op donderdagnamiddag een zomerbar uit in het oud station, Stationsstraat 56. Fietsers en voetgangers konden er genieten van koffie, ijs, zelfgebakken koekjes en pannenkoeken. Ook nu vinden er nog spelletjesnamiddagen plaats.
 • ...